Un nou paradigma, un oceà de conceptes

Un nou paradigma, un oceà de conceptes

 

"Social", la paraula de moda

Després d'anys de crisi, "social" vol convertir-se en el concepte de referència: xarxes socials, economia social, innovació social...tecnologia, institucions, política, educació, negocis...res sembla prou engrescador sense aquest epítet.

Co-working, Cohabitatge, horts compartits, bicicletes compartides, viatges compartits en cotxe i carpooling, cotxe multiusuari, taxi col·lectiu. Crowdfunding o micromecenatge, Crowdsourcing o Proveïment participatiu. Peers to Peers o intercanvi de recursos entre iguals, peer production o treball col·laboratiu, peer governance o governança entre iguals, Peer propiety  o propietat compartida...

El màrqueting, la mercadotecnia política i econòmica ha desembarcat al fabulós món del social: anuncis, missatges electorals, ús intensiu de les xarxes socials...l'últim estadi del capitalisme (?!)abandona els "generals" del segle XX (el model fordista que ens deia què consumir i com consumir-ho) i abraça el smartisme intel·ligent o astut (segons la definició que utilitzem) que ens tracta com iguals, com a membres d'una comunitat oberta i plural capaç de prendre les nostres pròpies decisions.

Un món meravellós on nosaltres decidim, opinem, critiquem, validem, interactuem, certifiquem, atorguem i rebem reputació gràcies a una tecnologia a l'abast. Però si la tecnologia és neutra i ens permet construir un món a la nostra mida, dissenyar la nostra utopia, els diners "tenen l'ànima d'aquells que els posseeixen".

Així, per destriar entre ànimes hem tornat a obrir aquest blog. Definirem els nous conceptes associats al nou paradigma social; analitzarem els nous models de negoci, els que cerquen utopia i els que l'usen; provarem a il·luminar les zones d'ombra  per fer visibles tresors amagats; anirem a cursos i en farem cinc cèntims...no buscarem l'ordre, sinó la melodia de fons que amaga el Caos.

Benvinguts  





Comentaris

Entrades populars